Blijf op de hoogte, klik hier

Nieuwe kans voor Irakese Omar door behandeling in nederland

Omar is een jonge kleuter als zijn leven in 2015 op zijn kop staat. Irak is op dat moment in oorlog en bij een Nederlands bombardement op Hawija gaat het voor Omar fout. Hij loopt ernstige brandwonden op in zijn gezicht en hij is voor het leven getekend. Nu is de 12-jarige Omar in Nederland en zal binnenkort in het brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk worden geopereerd.

Door de documentaire ‘Als de bom valt’ van journalist Danny Ghosen, is het balletje gaan rollen. In deze indrukwekkende serie gaat Ghosen naar Irak. Hij spreekt hier met familieleden van mensen die omkwamen bij de Nederlandse aanvallen. Hij ontmoet daar ook Omar. Op de vraag wat Omar het liefste wilde, zei hij: “Ik wil mijn gezicht terug”.

Omar zijn verhaal maakte veel los op sociale media. Mensen gaven aan dat zij Omar graag wilden helpen. Om die reden startte Ghosen een online inzamelingsactie om €50.000 op te halen. Het geld is bedoeld voor de kosten om Omar en een familielid naar Nederland te laten komen en om daar te kijken wat de mogelijkheden zijn om de kwaliteit van leven voor Omar te verbeteren.

De inzamelingsactie ging beter dan verwacht en inmiddels is het bedrag de €50.000 ruim gepasseerd. Ghosen zocht daarom contact met de Nederlandse Brandwonden Stichting en Stichting Kind en Brandwond om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Omar is namelijk in Irak wel behandeld voor zijn brandwonden, maar momenteel heeft hij veel last van zijn littekens. De brandwondenzorg in een land dat getekend is door oorloog, is natuurlijk niet te vergelijken met de vooruitstrevende zorg voor brandwondenpatiënten die hier in Nederland beschikbaar is. De professionele brandwondenzorg in Nederland is wereldwijd een voorbeeld voor eerste opvang van en zorg aan patiënten met ernstige brandwonden.

Na een lange periode met veel logistieke uitdagingen, zijn Omar en zijn vader in Nederland aangekomen. Omar zal de aankomende tijd behandelingen ondergaan in het brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis. Dit allemaal met een doel: de kwaliteit van leven van Omar verbeteren.

Stichting Kind & Brandwond heeft in dit bijzondere project een ondersteunende rol. Het adviseert en faciliteert, maar levert geen financiële bijdrage. De kosten van de reis, de behandeling en het verblijf van Omar en zijn vader worden volledig gefinancierd door de opbrengst van de online inzamelingsactie van Danny Ghosen.

Bekijk hier de uitzending van het Jeugdjournaal met Omar en zijn vader.